You are currently viewing Ο Καλ Ελ μας μιλάει για τον Ζαφίνο

Ο Καλ Ελ μας μιλάει για τον Ζαφίνο


    Όταν καποιος ακούει τη λέξη μπάσκετ, σκεφτεται τον Τζορνταν, οταν ακουει τη λέξη ποδόσφαιρο θα σκεφτει λογικά το Μαραντόνα, το Μέσι ή το Ροναλντο, τον αυθεντικό φυσικά.

  Όταν θα ακούς τη λέξη μελάνι όμως αγαπητέ αναγνώστη, το μυαλό σου θα πηγαίνει στην όμορφη πόλη του Μπουένος Άιρες και σε ένα από τα πιο ταλαντούχα παιδιά που γεννήθηκαν σε αυτήν. Και επειδή τα σπουδαία παιδιά, δεν έχουν χώρο στον μάταιο τούτο κόσμο, έτσι και ο Ζαφίνο μας άφησε νωρίς. 

 


   Ο Χόρχε Ζαφίνο πέρασε μια ζωή όπου εργάστηκε σαν καλλιτέχνης μέσα και έξω από τα κόμικς. Στην ηλικία των 16 ετών, άρχισε να εργάζεται ως απλήρωτος μαθητευόμενος στα στούντιο κόμικς Ricardo και Enrique Villagran στο Μπουένος Άιρες, όπου ο πατέρας του είχε ζητήσει να τον πάρουν. O Zaffino έκανε τον εαυτό του ένα αναγνωρισμένο καλλιτεχνικο όνομα στη χώρα του και εργάστηκε για πολλά χρόνια σε σημαντικά comics της Αργεντινής, όπως ο Nippur de Lagash.

Στα μέσα της δεκαετίας του ’80, ο Zaffino πραγματοποίησε ταξίδι στις ΗΠΑ με τον Ricardo Villagran, ο οποίος εργαζόταν τότε για το Comico. Σε αυτό το ταξίδι, ο Zaffino συναντήθηκε με τον επισης κομιξα, Chuck Dixon, και μαζί παρήγαγαν το Winter World.

Eκτος τυπογρφειων για είκοσι χρόνια, αυτή η βάρβαρη και ενθουσιώδης ιστορία επιβίωσης σε ένα παγωμένο μέλλον, είναι ένα από τα πιο επιφανή έργα κόμικς της δεκαετίας του ’80. Το εκπληκτικό έργο του Zaffino σε αυτή την ιστορία θεωρείται το αριστούργημά του.   Συνέχισαν να συνεργάζονται πανω στα κόμικς, δημιουργώντας τα βασικά graphic novels: Punisher Kingdom Gone και Assassin’s Guild και μια ιστορία του Savage Sword of Conan με τίτλο Ο Κέρατος Θεός. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο Zaffino εργάστηκε τακτικά με τον  συγγραφέα κομικ Dan Chichester σε διάφορα κόμικς, μεταξύ των οποίων ηταν το Critical Mass και η Terror Inc. Έκανε σχετικά μικρή δουλειά στην αμερικανική βιομηχανία κόμικς, όπου είναι γνωστός κυρίως για την τέχνη του στο Punisher, το Hellraiser του Clive Barker και το ‘Nam για τη Marvel Comics. 

   Το τελευταίο έργο του Zaffino στις Η.Π.Α. ήταν μια ιστορία που γράφτηκε από τον Dixon για την μίνι σειρά Batman Black and White του 1996. Συνέχισε να εργάζεται για την κωμική αγορά της Αργεντινής, αλλά επικεντρώθηκε στο έργο του ως ζωγράφος.

Ο Ζαφίνο πέθανε στις 12 Ιουλίου 2002 σε ηλικία 43 ετών από καρδιακή προσβολή στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής.

    “Υπάρχουν λίγοι καλλιτέχνες που εργάζονται σε κόμικς στους οποίους μπορεί να αποδοθεί  ο χαρακτηρισμός «ιδιοφυία», είχε δήλωσει ο  συγγραφέας του Winterworld. Ο Jorge Zaffino ήταν ένας από αυτούς τους τύπους. Ήταν καλλιτέχνης του αληθινού καλλιτέχνη “. Ο  καλλιτέχνης Steve Lieber είχε μιλήσει για την ικανότητα του Zaffino στην επίλυση των προβλημάτων των ιστοριών:

  ” Οποιοδήποτε από αυτά τα προβλήματα, απαιτεί πραγματική δουλειά και επιδεξιότητα για να επιλυθούν ικανοποιητικά. Η τεχνική του άλλαξε με την πάροδο του χρόνου, γινόταν ολο και  περισσότερο ιμπρεσιονιστική, αλλά πάντα φαινόταν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ενώ είναι αξιοσημείωτες οι λεπτομέρειες που διακρίνονται.Δημιούργησε πυκνά πλέγματα διασταύρωσης από φαινομενικά τις πιο πρόχειρες γραμμές, χαστούκιζε τις φόρμες του και φωτίζε τις φιγούρες του με τρόπο που δεν είχα δει ποτέ στα κόμικς πιο πριν. Η τεχνική του έμοιαζε μανιακή. Μόνο ο Θεός ξέρει  που πρέπει να βρίσκονται τα πρωτότυπα έργα του. “

Αφήστε μια απάντηση