George Tzimas « Ο σκοπός της τέχνης είναι να αποπνέει συναίσθημα στον αποδέκτη» Κάθε έργο μου είναι ο ‘’ απόγονος μου ‘’ …

Της Αγάθης Ρεβύθη

ΑΦΙΕΡΩΜΑ
George Tzimas « Ο σκοπός της τέχνης είναι να αποπνέει συναίσθημα στον αποδέκτη» Κάθε έργο μου είναι ο ‘’ απόγονος μου ‘’ … Πώς μπορεί κάποιος να επιλέξει ένα αγαπημένο παιδί ;

Ο Ταλαντούχος Εικαστικός Γιώργος Τζίμας μας ζωγραφίζει με λόγια

Ο Γιώργος Τζίμας σε παλαιότερη συνέντευξη του για λογαριασμό της Politismos Museum of Greek History in Arts & Culture,
τοποθετείται για την Τέχνη του …υιοθετώντας την άποψη του σημαντικού Γάλλου ζωγράφου, γλύπτη και χαράκτη Εντγκάρ Ντεγκά  «Η τέχνη δεν είναι αυτό που βλέπεις, αλλά αυτό που κάνεις τους άλλους να δουν». Και αιτιολογεί πως το συναίσθημα είναι ο σκοπός της τέχνης αλλά και η προυπόθεση της δημιουργίας . Όταν καταφέρει να αγγίξει το θυμικό του αποδέκτη τότε μπορούμε να πούμε πως εκμαιεύει από τον καλλιτέχνη αντίστοιχα συναισθήματα εκείνα που τον κινητοποίησαν στην δημιουργία.
Φυσικά στο θέμα της αντίληψης , θεωρεί, ότι το πόνημα έχει την αινιγματική σχέση ανάμεσα στον ζωγραφικό πίνακα και τον θεατή του καθώς βλέποντας ο καθένας το ίδιο έργο πιθανόν να νιώθει αυτά τα ανώτερα στοιχεία με διαφορετικά συναισθήματα.

Ο Εικαστικός Γιώργος Τζίμας, εμπνέεται από τις συνήθεις καταστάσεις, από ένα χαμόγελο, από μια έκρηξη μιας κραυγής, από εμπειρίες που έχει ζήσει ή αφηγηθεί, τον αέρα, τη φύση … όλα είναι ισχυρά ως έμπνευση, ίσως και άρωμα !
Το χαρακτηριστικό γνώρισμα του καλλιτεχνικού του προφίλ, είναι η
κίνηση σε συνδυασμό με την απόλυτη ελευθερία των χρωμάτων, τα οποία υποδηλώνουν κάθε συναίσθημα ή αλήθεια της στιγμής, που πραγματώνεται το έργο, όπως χαρά, αναζήτηση, ερωτισμό, παρόρμηση, δυναμισμό, γαλήνη, επιμονή, πείσμα, φόβο, αισιοδοξία.


Η τεχνοτροπία της κίνησης ταξιδεύει, και συνεπαίρνει τον θεατή ως αλληλεπίδραση του ψυχισμού, στην οποία παρεμβαίνει ο καλλιτέχνης μέσα από το έργο του.
Συνεχίζει, εξηγώντας…. για το σχολικό πρόγραμμα «γκράφιτι».
«Είναι ένα επαναστατικό μήνυμα για τη ζωή . Στις δύσκολες περιόδους που η κοινωνία μας ζει ό,τι γκρίζο, απαισιόδοξο, μια ζωή με αντιξοότητες, χαμένες αξίες, καταστροφές, βία, αποφάσισα να ξεκινήσω μια χρωματική επανάσταση, γεμίζοντας σχολεία με χρώμα και κυρίως δημοτικά σχολεία όπου τα παιδιά κάνουν τα πρώτα τους βήματα. Η ιδέα αυτή εγκρίθηκε από συναδέλφους που δημιούργησαν μαζί μου την ομάδα των επτά … μια ομάδα που ελπίζει ότι οι καλλιτέχνες θα συμβάλουν στη δημιουργία ενός αισιόδοξου σχολικού περιβάλλοντος. Είναι η ελπίδα κόντρα σε ό,τι αρνητικό»

Η συμβουλή του Γιώργου Τζίμα για τους νέους καλλιτέχνες :
«Ο καθένας μας, είναι ένας καλλιτέχνης για μένα, όλοι μας ονειρευόμαστε, ακόμα και εκείνοι που πιστεύουν ότι δεν είναι, συμβάλλουν στην τέχνη μέσω των ενεργειών τους, των συναισθημάτων τους. Πάνω από όλα πρέπει να είμαστε ονειροπόλοι και νέοι στην καρδιά»

Α.Ρ. Πως αντιδρούν οι επισκέπτες στην θέα ενός δικού σας πίνακα ? νιώθετε ότι τους αρέσει γιατί είναι γνώστες ή τους προσελκύει συναισθηματικά ?

Γ.Τ. Πάντα καταλαβαίνω τον στοχασμό του θεατή και την έκφραση του προσώπου του. Όμως έχει τύχει ένα σπουδαίο έργο που το πάλεψα αρκετά, μέσα από δικό μου βίωμα, να μην περάσει στην σφαίρα και το βάθος που του αναλογεί.
Απεναντίας, κάτι απλό και εύκολο να δημιουργήσει απίστευτο ενθουσιασμό.

Α.Ρ. Οι εκθέσεις σας είναι συλλογικές μαζί με άλλους εικαστικούς .
Η ομαδικότητα, ο αλληλοσεβασμός θεωρείτε ότι είναι στοιχεία αντίθετα του ανταγωνισμού ;

Γ.Τ. Όλα τα έργα επιφέρουν αναστοχασμό. Ορισμένα μέσα από υπαινιγμούς ψιθυρίζουν στον θεατή, άλλα με δυνατές κραυγές που πραγματώνουν κοινωνικές και πολιτικές ανησυχίες. Κάτω από μια κοινή σκέπη οι διαφορετικές φωνές αυτής της έκθεσης είναι όμορφο να ακουστούν»

Α.Ρ. Ο μεγάλος Έλληνας Ζωγράφος … Αλέκος Φασιανός έχει πει… «Η τέχνη δεν είναι ούτε επάγγελμα ούτε εμπόριο»
Εσείς τι λέτε ? Μπορεί να είναι βιοπορισμός ?
Γ.Τ. Συμφωνώ με τον κ. Φασιανό καθώς δουλεύω πάνω από 40 χρόνια με όραμα, πάθος, και συνεχή προσπάθεια προκειμένου να καταφέρω απλά το «ζειν» Φυσικά αυτό το ταξίδι αφήνει ένα τεράστιο κέρδος
« Την δική μας Ιθάκη »που όταν το μοιραζόμαστε πολλαπλασιάζεται.

Α.Ρ. Το ενδιαφέρον του αγοραστή έργων τέχνης, από ποια κριτήρια εξαρτώνται ?
Γ.Τ. Από την προσωπική εκτίμηση του αγοραστή για τον ζωγράφο, αλλά και από την τυχαία επιλογή, που ενισχύεται από την εσωτερική διεργασία
του θεατή, όταν θα σταματήσει το βλέμμα του, εκεί που νιώθει ότι έχει κάτι από την δική του ζωή.
Α.Ρ. Έχετε συνεργαστεί με θέατρα δημιουργώντας τα σκηνικά ?
Γ.Τ. Ναι αρκετές φορές. Βέβαια η όποια παραγγελία ακόμα και από μια φωτογραφία εμπεριέχει το δικό μου στίγμα .

Α.Ρ. Ξεχωρίζετε κάποιο έργο σας , ως το αγαπημένο, για τον δικό σας λόγο ;
Γ.Τ. Όλα όσα έχω δημιουργήσει είναι όπως ο «απόγονος μου», ένα κομμάτι μου. Κάθε έργο δημιουργήθηκε σε διαφορετικούς χρόνους και περιόδους της ζωής μου. Ακόμη και τα κομμάτια που δημιουργούνται την ίδια μέρα διαφέρουν ανάλογα με τη διάθεση και τη μουσική που ακούω. Πώς μπορεί κάποιος να επιλέξει ένα αγαπημένο παιδί ;

Λίγα λόγια από τον δημιουργό

Ο Γιώργος Τζίμας γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Στη νεαρή ηλικία των 7 ετών άρχισε να ζωγραφίζει.
Μετά τις σπουδές του, συνέχισε να ενισχύεται, με ακόμα σημαντικό εφόδιο το πτυχίο ABC Fine Arts στη Γαλλία.
Σπούδασε ελεύθερη και γραμμική ζωγραφική στην Σχολή Καλών Τεχνών της Πλάκας, στο ΙΕΚ Πέτρα, ως μαθητευόμενος στο γλύπτη Νίκος Στέφος με την Άννα-Μαρία, τη Βάσω Μαραλίου, τον Αντώνη Απέργη, τον Κουρσαρή, τον Μυταρά και τον Γιώργο Κατσούλη ως εκπαιδευτές του.
Με πνεύμα χιούμορ και φαντασίας ξεκίνησε το καλλιτεχνικό ταξίδι του.

ART STEPS EXHIBITIONS
Ζωγραφική, Αγιογραφία, Γλυπτική, Φωτογραφία,
Εικαστικό κόσμημα, Εικαστικό αντικείμενο
11/11/19 – 29/11/19
Επιμέλεια χώρου : Γιώργος Τζίμας
TERRA PETRA ART PALACE
Ωράριο : 6μμ έως 9μμ καθημερινά εκτός Κυριακής

Στην ομαδική έκθεση συμμετέχουν οι καλλιτέχνες :

Ελένη Καραδήμου, Λία Κουτελιέρη, Όλγα Χανούζα, Γιώργος Τζίμας , Μαρία Παπαδοπούλου, Ολυμπία Μπουχλαριώτου, , Λάουρα Σπορέα, Γιούλα Τσιάντη- Παπαδοπούλου, Ανθούλα Λουκά, Ευδαίμων Μανώλης, Λίτσα Μάγκου, Καραχάλιου Ειρήνη, Χατζηπέτρου Βάσω Ρούπα, Ευθύμιος Ευθυμιάδης, Βάσω Μαραλιού, Γεωργόπουλος Κωνσταντίνος, Λαμπρινή Τσαρούχα, Δουρβανίδου Χρύσα, Αργυρώ Καλαμούτσου.

Επιμέλεια : Τζίμας Γιώργος

ΟΜΩΣ …ακόμα μια γιορτή ξεκινά

Την Πέμπτη 21 Νοεμβρίου στις 18:30 το «Μικρό Παρίσι των Αθηνών» ξεκινά τις καλλιτεχνικές δράσεις του για το 2019. Δέκα μέρες γεμάτες θέατρο, μουσική, δράσεις δρόμου, εικαστικές εκθέσεις και διαλέξεις, παιχνίδια κι εκπαιδευτικά προγράμματα. Σας περιμένουμε όλους στην έναρξη του φεστιβάλ που για τη φετινή χρονιά έχει ως θέμα τα Καμπαρέ του Κόσμου.

Παρασκευή 22 Νοεμβρίου στις 7:30μμ. Στο Μπάγκειον, Ομονοίας 18.

Δείτε το πλήρες πρόγραμμα του φεστιβάλ στο site: www.mikroparisi.com

Για το FiloxeniArt
Agathi Revithi

Αφήστε μια απάντηση