Comicword, Κόμικς

Dragonball μια γλυκιά ανάμνηση απο τα παιδικά μας χρόνια

Μια αξεπέραστη παιδική ανάμνηση… Πρωινά Σαββατοκύριακου στον Αντ1, 10 το πρωί. Φτιάχνω το πρωινό μου και στρογγυλοκάθομαι στον καναπέ. Αντίκρυ μου η τηλεόραση. Δεν μπορώ να περιγράψω τα συναισθήματα μου όταν άκουγα τα progressive τύμπανα της εισαγωγής με τα σύνθια και τη γνωστή χροιά (που παραπέμπει σε Τζίμη Πανούση αλλά δεν είναι, οι στίχοι ειναι γραμμένοι από τον Πάνο Τσαπάρα και το ερμηνεύει μαζί με την Άννα Μερκούρη) να τραγουδά: “Πρέπει και μπορώ, κι απ΄τον ουρανό, θα ξαναγυρίσω dragonball…”

 

Ο λόγος για την αξεπέραστη κατ’ εμέ anime σαπουνόπερα, το θρυλικό Dragonball που απέκτησε εκατομμύρια οπαδούς σε όλο τον κόσμο και χιλιάδες στην Ελλάδα. Η προβολή του ξεκίνησε στην Ελλάδα στις αρχές της δεκαετίας του 90′.

Δημιουργός του, ο γνωστός στους περισσότερούς μας, Akira Toriyama (δημιουργός του Chrono Trigger προς ενημέρωση όσων έχουν ή κοντεύουν να πατήσουν την ώριμη ηλικία των 30). Την σκηνοθεσία την έχει αναλάβει ο Daisuke Nishio ενώ την έκδοση η Shueisha. Εκδόθηκε επίσημα στις  3 Δεκεμβρίου 1984 και μας συντρόφευσε έως τις 5 Ιουνίου του 1995.

Όσοι αποφασίσετε να αρχίσετε να το παρακολουθείτε, να είστε προετοιμασμένοι για συνεχείς ανατροπές στο σενάριο (ειδικά στις μάχες) οι οποίες θα σας καθηλώσουν.

Επτά μπάλες του δράκου, διασκορπισμένες σε επτά διαφορετικά σημεία πάνω στη Γη. ‘Oποιος τις μαζέψει γίνεται πανίσχυρος καθώς οταν οι επτά μπάλες ενωθούν, εμφανίζεται ο Shenlong, ο πανίσχυρος δράκος που μπορει να σου πραγματοποιήσει οποιαδήποτε επιθυμία. Ο Goku (Κakarot) ή αλλιώς Σογκόκου όπως τον γνωρίσαμε στην Ελλάδα, μαζί με την παρέα του αναλαμβάνουν πολλάκις να σώσουν τον πλανήτη από εισβολές εξωγήινων και κάθε είδους πανίσχυρα τέρατα-άσσους των πολεμικών τεχνών. Το anime χωρίζεται σε 3 μέρη. DRAGONBALL, DRAGONBALL Z, DRAGONBALL GT και DRAGONBALL KAI.

To πρώτο σκέλος, περιλαμβάνει 153 επεισόδια και μας παρουσιάζει τη ζωή του πρωταγωνιστή από τα παιδικά του χρόνια, την κομβική γνωριμία του με τη Bulma, την εκπαίδευσή του από το Χελωνοντζίνι (Master Roshi) και τον κοινωνικό περίγυρο που χτίζεται σιγά σιγά γύρω από τον ήρωά μας, με μπόλικη δόση humor. Οι εχθροί σε αυτό το πρώτο μέρος δε δείχνουν ιδιαίτερα επικίνδυνοι (στρατός της κόκκινης κορδέλας, Master Pilaf, Tao Pi Pi κοκ) με μοναδική φωτεινή εξαίρεση την εμφάνιση του Piccolo. Το ενδιαφέρον μας θα  επικεντρώθει κυρίως στα τουρνουά πολεμικών τεχνών που διεξάγονται.

Το δεύτερο και κατά πολλούς το καλύτερο μέρος της τριλογίας, μας παρουσιάζει τον Goku από την εφηβεία του και μετά μέσα σε 291 επεισόδια. Ξεκινά ουσιαστικά απο το τέλος του τουρνουά των πολεμικών τεχνών (με τον επικό τελικό ανάμεσα στον Goku και τον Piccolo j.) και την εισβολή των δυο εξωγήινων, του Vegeta και του Napa, στη Γη. Απίστευτη δράση, ανατροπές και συγκίνηση απαρτίζουν ένα concept, που όπως θα συμφωνήσουν οι λάτρεις της σειράς, μόνο για ανήλικους δεν είναι.

Η πλοκή εδώ αρχίζει και εξελίσσεται σημαντικά, έχοντας σαν άξονά της πάντα τις πολεμικές τέχνες. Οι ήρωες σιγά σιγά αρχίζουν και περνούν σε άλλο επίπεδο ικανοτήτων με σημαντικότερη στιγμή  τη μεταμόρφωση του Goku στο θρυλικό super Saiyan.

Κατά τη διάρκεια του Ζ οι ήρωές μας θα αντιμετωπίσουν πανίσχυρους αντιπάλους όπως η Frieza, ο Cell, ένα πανίσχυρο δημιούργημα-ανδροειδές του Dr. Gero, καθώς και ο MajinBuu τον οποίο εμπνεύστηκε ο βοηθός του ΑkiraFuyuto Takeda ένα ροζ πλασματάκι που παραπέμπει σε τσιχλόφουσκα.

Tέλος στο GT κάπου η μαγεία αρχίζει και χάνεται. Ένα μπούγιο από fusions που έχουν σαν σκοπό να κάνουν τους ήρωες ακόμα δυνατότερους αποτελεί χαρακτηριστική ένδειξη ότι έχει επέλθει ο κορεσμός. Δημιούργημα της Toei Animation και όχι του Αkira Toriyama και διάρκειας 64 επεισοδίων, είναι ουσιαστικά ένα sequel των αλλων 2.

Tο DRAGONBALL KAI, προβλήθηκε για πρώτη φορά το 2009 στην Ιαπωνική τηλεόραση και αποτελεί ουσιαστικά ένα remake των προηγουμένων. Σαφέστατη βελτίωση της ποότητας του animation εδώ, καθώς δεν μπορούμε να παραβλέψουμε την ραγδαία τεχνολογική εξέλιξη η οποία φυσικά επηρρέασε και την τέχνη του anime. Τα πιο ζωηρά χρώματα, οι σκιές καθώς και η βελτίωση της κίνησης των ηρώων συντέλεσαν στο να γίνουν οι μάχες πιο απολαυστικές.

Αξίοσημείωτες είναι οι προελεύσεις των ονομάτων των ηρώων του συγκεκριμένου anime. Όλα τα ονόματα έχουν σα βάση τις διατροφικές συνήθειες των Ιαπώνων. Για τους δυσπιστους παραθέτω τα παρακάτω: Vegeta=Vegetable, Goku(Kakarot)=carrot, Broly=broccoli.

Η εμπορική επιτυχία του Dragonball στην Ελλάδα ήταν τεράστια. Αν αναλογιστεί κανείς ότι η προβολή της σειράς είχε ξεκινήσει από τα μέσα της δεκαετίας του ’90 και ότι ακόμα μέχρι και σήμερα, γνωστά μαγαζιά κάνουν ανάρπαστες τις φιγούρες του, αποτελεί προφανώς τρανή απόδειξη ότι το συγκεκριμένο anime έχει γράψει τη δική του ιστορία στo χώρο και μπορεί να χαρακτηριστεί ως classic…

Δε θα μπορούσαμε ποτέ όμως να κλείσουμε το άρθρο κατ’αυτόν τον τρόπο. Φυλάξαμε τα καλύτερα για το τέλος. Στην Ιαπωνία έγινε η πρεμιέρα της νέας ταινίας Dragonball με το όνομα “Battle of Gods” και με τον Akira Toriyama “deeply involved”. H νέα ταινία είναι η μόνη (από τις άλλες 13 που έχουν προηγηθεί) που αποτελεί ουσιαστικά μέρος της σειράς και την τοποθετούμε χρονικά ανάμεσα στα chapters 517 και 518. Ο Birus, o θεός της καταστροφής (ανατριχιάζω) μαθαίνει πως η Freeza ηττήθηκε από έναν Sayan… Oι Ιάπωνες το τίμησαν με 2.2 δις σε 3 εβδομάδες… η συνέχεια επί της οθόνης…

Το ιστορικό των ταινιών

Λόγω της μεγάλης επιτυχίας της σειράς anime, το Dragonball κατάφερε να φτάσει και ως τη μεγάλη οθόνη πολύ γρήγορα. Κυκλοφόρησαν συνολικά 18 κινηματογραφικές ταινίες εκ των οποίων οι 4 ανήκουν στο Dragonball και οι υπόλοιπες 14 στο sequel της σειράς, Dragonball Z.

Οι 4 ταινίες του Dragon Ball

Ο θρύλος του δράκου Σένρον, 1986
Η ωραία κοιμωμένη στο κάστρο των μυστηρίων, 1987
Το τουρνουά των Μιιφάν, 1988
Η γενιά των ηρώων, 1996
Οι 13 ταινίες του Dragon Ball Z
Η θεία εκδίκηση, 1989

Ο πιο δυνατός πολεμιστής στον κόσμο, 1990
Η μεγάλη μάχη για το μέλλον του κόσμου, 1990
Η αναμέτρηση των ανίκητων πολεμιστών, 1991
Το πεπρωμένο των Σάγιαν, 1991
Η εισβολή στο Νεονάμεκ, 1992
Οι τρεις Σούπερ Σάγιαν, 1992
Ο θρυλικός σούπερ Σάγιαν, 1993
Η απειλή του μοχθηρού δαίμονα, 1993
Θρυλική αναμέτρηση, 1994
Ο ακλόνητος Βιο-πολεμιστής, 1994
Ο σατανικός πολεμιστής του κάτω κόσμου, 1995
O ήρωας του Πλανήτη Κόνατς, 1995
Η μάχη των Θεών, 2013

Τηλεοπτικές ταινίες

Πέρα από τις κινηματογραφικές ταινίες, δημιουργήθηκαν άλλες 3 τηλεοπτικές ταινίες, δύο αφιερωμένες στο Dragonball Z και μία αφιερωμένη στο Dragonball GT. Οι ταινίες αυτές εξηγούν γεγονότα και καταστάσεις της τηλεοπτικής σειράς όπως η καταστροφή του πλανήτη Βετζέτα, το εναλλακτικό σύμπαν του Τρανκς και η περιπέτεια του Σονγκόκου Τζούνιορ.

Dragon Ball Z 1 ~ Η αρχή του Μύθου, 1990
Dragon Ball Z 2 ~ Η ιστορία του Τρανκς, 1993
Dragon Ball GT ~ Η τελευταία μάχη, 1997

OVA

Το Dragonball Z εκτός από κινηματογραφικές και τηλεοπτικές ταινίες, έχει και 4 original video animation ή εν συντομία ova.

Το σχέδιο εξόντωσης των Σάγιαν, 1993
Γεια! Ο Σονγκόκου και οι φίλοι του επιστρέφουν!!, 2008
Το σχέδιο εξόντωσης των Σούπερ Σάγιαν, 2010 (Αποτελεί remake του πρώτου ova αποκλειστικά για το παιχνίδι των Play Station 3 και XBOX 360, Dragonball Raging Blast 2)
Το επεισοδιο του Μπάρντοκ, 2011

Ταινίες Live Action

Πέρα από τις ταινίες άνιμε που δημιουργήθηκαν, η 20th Fox δημιούργησε το 2009 το Dragonball Evolution, η οποία είναι επιεικώς τραγική. Η ταινία δεν προβλήθηκε στους ελληνικούς κινηματογράφους (ως συνήθως και ευτυχώς δηλαδή) όμως κυκλοφορεί σε DVD και Blu-ray. H ταινία DragonBall Evolution 2 δεν είναι γνωστό πότε θα βγεί αλλά το project έχει ανακοινώθει. Παράλληλα με την αμερικανική ταινία, είχαν δημιουργηθεί τη δεκαετία του ’80 άλλες δύο, κινεζικής και κορεάτικης παραγωγής.

 

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.