Χ Ρ Ω Μ Α Λ Ε Ξ Ι Κ Ο
Χείλη των βράχων αφανέρωτα στο φως
λόγια της δίνης που κυμάτισαν μαντίλι
όπως το αίμα που αγκαλιάζει το φθινόπωρο
ό,τι απομένει από το ράγισμα ο τόπος
Ποιος τρόμος άγουρης αυγής θα γίνει δώμα
όπως η άμμος των νεκρών που χαμηλώνει
Σκιές και λάφυρα σκιών
με τους λυγμούς των προφητών ως τη γαλήνη
βλέμμα αντίλαλο στο βλέμμα που ξεχείλισε
Δέντρο παιδί από τα ψίχουλα η νύχτα
σχεδόν ανάμεσα στους ώμους και στην εύνοια
σχεδόν ανάμεσα στη λήθη και στην άγνοια
Δέντρο παιδί απ’ το Ικρίωμα το σώμα
σαν το λοιμό και σαν το στάχυ η φωνή
ό,τι απομένει από το ρίγος το ξημέρωμα
ό,τι απομένει από το ρίγος το ξημέρωμα
στις πυρκαγιές των ορισμών γυμνό αλάτι
Χρόνος που βούρκωσε και σπάζει με τα σύμβολα .
ΓΕΩΡΓΙΑ ΔΑΛΙΑΝΑ
Από τη συλλογή ” κύμα σκοτεινό ”
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΓΕΩΡΓΙΑ ΔΑΛΙΑΝΑ:
Η Γεωργία Δαλιανά γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι από τις πρώτες γυναίκες ασυρματίστριες στα ποντοπόρα πλοία του Ελληνικού Εμπορικού Ναυτικού. Εμφανίστηκε στη λογοτεχνία το 1996 με τη βραβευμένη από το ΥΕΝ ποιητική συλλογή “Θάλασσα της Φυρονεριάς”. Ακολούθησαν οι συλλογές “ Τηλεφωνικός Θάλαμος”, “ Πάλι του Ανέμου” (η συλλογή κοσμείται με 40 πίνακες της ιδίας), “Κύμα Σκοτεινό” επίσης βραβευμένες από το ΥΕΝ με το βραβείο ποίησης “Νίκου Καββαδία”. Συμμετέχοντας σε πανελλήνιους και διεθνείς διαγωνισμούς ποίησης, έχει αποσπάσει δεκαεπτά βραβεία και τιμητικές διακρίσεις (Παρνασσός, Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών, Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, International Associate of Poets (Washington), Διεθνής Βιβλιοθήκη Ποίησης Νέας Υόρκης, δύο βραβεία DELIA- Premio internazionale di Poeta- Ιταλία κ.ά.). Ποίηματά της συγκαταλέχτηκαν σε ελληνικές και ξένες ανθολογίες. Η συλλογή “ Θάλασσα της Φυρονεριάς” μεταφράστηκε στα Ιταλικά από το Πανεπιστήμιο της Γένοβας ( διδακτορική διατριβή Roberta Risso- Tutor: Leonardo Paganelli). Το Νοέμβρη του 2001 η Γεωργία Δαλιανά είχε την τιμή να παρουσιαστεί από τον καθηγητή Ελληνικής Γλώσσας και Ιστορίας Leonardo Paganelli σε παγκόσμιο πανεπιστημιακό συνέδριο που διοργάνωσε η φιλοσοφική σχολή του Πανεπιστημίου της Ρώμης με θέμα “Η γυναικεία παρουσία στη Νεοελληνική Λογοτεχνία”. Τα τελευταία δέκα χρόνια ασχολείται με τη ζωγραφική και τη φωτογραφία. Έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει κάνει ατομική έκθεση στη Σαντορίνη. Τέλος, άρθρα και σχόλια της Γεωργίας Δαλιανά έχουν δημοσιευτεί κατά καιρούς σε περιοδικά και εφημερίδες : Ναυτεργατική Ναυτιλιακή (με το ψευδώνυμο Νίκος Αστάρτης), Νέα Αριάδνη, Ηχώ των Θαλασσών, Ελευθεροτυπία, Αντίβαρο, Εξάντας, Παλμογράφος, Πειραιάς- Κανάλι Ένα.
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΟΚΚΙΝΗ:
Γεωργία Κοκκίνη
Γεννήθηκε στην Αθήνα, όπου και άρχισε ελεύθερες σπουδές ζωγραφικής κοντά σε γνωστούς ζωγράφους. Έρχεται στην Ρώμη το 1974, όπου και ζει μόνιμα. Παρακολουθεί μαθήματα Ιαπωνικής ζωγραφικής επί δυο χρόνια. Μετά από παραμονή ορισμένων ετών στην Ν. Αμερική επιστρέφει στην Ιταλία και συνεργάζεται με διάσημους Ιταλούς αρχιτέκτονες ως διακοσμήτρια εσωτερικών χώρων, ζωγραφίζοντας αναγεννησιακά σχέδια σε μετάξι. Το 1986 επιστρέφει στην Αθήνα για μικρό χρονικό διάστημα και παρακολουθεί μαθήματα εικονογραφίας στην σχολή μουσείου Μπενάκη.
Εν συνεχεία εγγράφεται στην σχολή Διακοσμητικών τεχνών S. Giacomo της Ρώμης, όπου επί έξι χρόνια ζωγραφίζει κοντά στους καθηγητές Luigi Bruno και Marcello Ridolfi, αποφοιτά, και έκτοτε πραγματοποιεί εκθέσεις ομαδικές και ατομικές.
Το έτος 1995 συναντά τον διάσημο Ισπανό ακουαρελίστα Pedro Cano και μελετά την τεχνική της ακουαρέλας. Ακολουθεί μια σειρά από εκθέσεις της, σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. Αλλά έχοντας την καλλιτεχνική και πνευματική προετοιμασία της εικόνας, επιστρέφει στην Βυζαντινή αγιογραφία. Συμμετέχει στην έκθεση, Βυζαντινής Αγιογραφίας που έγινε στην Ελληνική Πρεσβεία της Ρώμης το 1997. Το 2004 πραγματοποιεί ατομική έκθεση Βυζαντινής Αγιογραφίας, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Πρεσβείας της Ρώμης και την Εποπτεία του τμήματος των Καλών Τεχνών του Υπουργείου Πολιτισμού Ιταλίας (Ministero per I Beni e Le Attivita Cultrurali) στην εκκλησία της S. Marta (Piazza del Collegio Romano).
Eπιστρέφει στην Αθήνα,εργάζεται με την ζωγράφο Ράνια Καπελιάρη, ανανεώνει την εικαστική έκφραση της, και συμμετέχει στην έκθεση της Πινακοθήκης Πειραιώς. Το 2013, μαζί με εννέα ελληνίδες ζωγράφους ,αντιπροσωπεύει την Ελλάδα στην έκθεση τού Παρισιού “L’Art en Capital”, στο διεθνές σαλόνι των γάλλων καλλιτεχνών. Αυτό το σημαντικό γεγονός φιλοξενείται στους ιστορικούς χώρους τού Grand Palais. Η Ελληνική συμμετοχή στην έκθεση, οργανώθηκε απο την κυρία Έμμυ Βαρουξάκη, ιστορικό τέχνης.
Έργα της υπάρχουν στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και στο Museo Civico D’Arte Moderna e Contemporanea, Anticoli Corado (Δημοτικό Μουσείο μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης).
Την 29η ιανουαριου 2016 στο Palazzo Borghese την Φλωρεντίας της απενεμήθει το διεθνές βραβείο Leonardo Da Vinci. Η επιτροπή του βραβείου την επέλεξε ανάμεσα σε εκατοντάδες ζωγράφους από όλο τον κόσμο και συγκεκριμένα αυτούς που συμμετείχαν στην έκθεση L’ Art en Capital η οποία διεξήχθη στο Grand Palais του Παρισιού.
Προετοιμάζει νέες εκθέσεις στο εγγύς μέλλον.
Website: www.georgiakokkini.gr mail: info@georgiakokkini.gr