Η Χριστίνα Λουκίδη σε βίντεο απο την αυτοσχέδια performance στην Α.Σ.Κ.Τ.

Την Πέμπτη βρέθηκα, στα εγκαίνια του 2ου μέρους της έκθεσης των αποφοίτων ’14- ’17, έγινε μια δράση. Η φίλη εικαστικός Χριστίνα Λουκίδη εργάζεται ως αναπληρώτρια σε δημοτικά σχολεία της Κρήτης. Για να παραβρεθεί στην έκθεση πήρε αναγκαστική άδεια και φτάνοντας ανήμερα δεν είχε εικόνα για το πώς στήθηκαν τα έργα της.  Mε ευρηματικό τρόπο και τόλμη μπόρεσε να στηρίξει και επικοινωνήσει το έργο της . Έδρασε με αυτοσχεδια περφορμανς που θα δείτε παρακάτω στο βίντεο που ακολουθεί. Επίσης , οι στίχοι είναι γραμμένοι απ’ την ίδια που είναι αναπόσπαστο “κομμάτι” από την πτυχιακή της με θέμα Όνειρα κι Εφιάλτες , όπως και το έργο – εγκατάσταση που εκθέτει.

Ψυχικά κατάλοιπα – Παράξενες μορφές ονείρου- Σπαράγματα μνήμης .

Τα μικρά γλυπτά είναι ανεικονικά και έχουν « άτσαλη » φόρμα. Αντιμετωπίζω τα γλυπτά σε μία συνέχεια, σε συσχετισμό δύο χρωματικών όψεων, σε ένα νοητό πλέγμα δύο διαστάσεων με συντεταγμένες σχεδιασμένες στοιχειωδώς στο πάτωμα, που εκτείνονται χωρίς σαφές όριο. Το ένα γλυπτό έχει αποσπαστεί αισθητά από τα άλλα δύο, που δίνουν την εντύπωση του ενός μέσα στο άλλο. Οι δύο χρωματικές όψεις του συνόλου ( μία περισσότερο λευκή, η άλλη περισσότερο χρωματική ) υποδηλώνουν μια διπλή ή και ακαθόριστη ταυτότητα του υλικού υπονοώντας αμυδρά την ρευστότητα των στοιχείων των ονείρων- όπως και οι στραβές γραμμές στο πάτωμα που είναι άλλη μία αβέβαιη αναφορά. Το στράβωμα των γραμμών των συντεταγμένων, εκτός από αβέβαιη αναφορά στον χώρο, αναφέρεται και στην παραμορφωμένη και στρεβλή γενική εντύπωση των γλυπτών. Επιπλέον προσκαλεί τον θεατή να τα συσχετίσει με αυτό καθώς και μεταξύ τους. Τα γλυπτά, παρότι ανάλαφρα, δίνουν την εντύπωση σπασμένων, ριγμένων, εγκαταλειμμένων υλικών, σαν κάτι να αποσπάστηκε από το όνειρο και απέκτησε μάζα. Παρουσία ανεπεξέργαστου υλικού, υπαινιγμός ψυχικών καταλοίπων. Συντεταγμένες – γλυπτά στο πάτωμα – Εγκατάσταση . 2016 Διαστάσεις μεταβλητές ( Σύρμα – γύψος – χαρτί- χαρτόνι- ακρυλικά).

 

ΟΝΕΙΡΑ ΚΑΙ ΕΦΙΑΛΤΕΣ ( μιας κοινωνίας του χάους, της φτώχιας και του ψυχικού απορρίματος ).

Μικτή Τεχνική .Διαστάσεις μεταβλητές.

Χριστίνα Λουκίδη.

Ονειροβατώ σε μία εικαστική πραγματικότητα.
Ξυπνώ και ζώ την ένταση της σύγχυσης του ονείρου.
Πάς – φεύγεις και ξανά
Όμως πάλι βρίσκεσαι εκεί.
Αλλά… αποφεύγεις, δυσκολεύεσαι, μπερδεύεσαι
και τελικά φοβάσαι !
Έχουν χαθεί οι αντοχές σου.
Το παρελθόν διδαχτικό αλλά δύσκολο .
Μέλλον αβέβαιο όπως πάντα!!!
Νιώθεις εγκλωβισμό και ανικανότητα στο να ξεφορτωθείς τα λάθη σου !Αισθάνεσαι αδύναμος να βοηθήσεις!
Αδικία παντού!
Στόματα πεινασμένα και συ ακόμα χορτάτος.
Δεν κάνεις τίποτα!
Η στιγμή έφτασε που πρέπει να δώσεις μάχη .
Μην αφήσεις αυτά να σε χειραγωγούν.
Ο μόνιμος εφιάλτης πρέπει να τελειώσει κάποτε !
Κάνε την υπέρβαση!
Δέξου την αλλαγή του νου και νιώσε πάλι Άνθρωπος!

Βιογραφικό :

2018-Αναπληρώτρια δασκάλα Εικαστικών σε 2 Δημοτικά Σχολεία.

2017-Αναπληρώτρια καθηγήτρια Εικαστικών σε 3 ΓΕΛ ( Ελεύθερο – Γραμμικό Σχέδιο, Ιστορία Τέχνης & Πρότζεκτ).

2016 -Αριστούχος απόφοιτος της ΑΣΚΤ Αθηνών. 2009- 1η Επιτυχών με υποτροφία (ΥΚΥ) στην Ασκτ της Φλώρινας.Συμμετοχή σε αρκετές ομαδικές εκθέσεις και στο NEFELE PROJECT του 1ου Ευρωπ. Φεστιβάλ Τέχνης για την Ψυχική Υγεία (με συνεργατικά έργα), στο Διήμερο φεστιβάλ για το human trafficking, με ατομικό έργο και σε 2 Workshops στην Ύδρα με συνεργατικά βίντεο-εγκατάσταση στο 1) Challenges in the art world in a new era. Εισηγήτρια : Δρ. Εύα Κέκου, και 2)Shimmer Hydra workshop.Εισηγητής : Καθηγητής Γ. Μελανίτης.

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση