You are currently viewing Η Κατερίνα Καρακατσάνη μας μιλάει στο Filoxeniart

Η Κατερίνα Καρακατσάνη μας μιλάει στο Filoxeniart

Μια όμορφη συνέντευξη με την Ζωγράφο Κατερίνα Καρακατσάνη, μια συζήτηση που έγινε στα πλαίσια της έκθεσής της “Ύδωρ και Άλας”, που διεξάγεται αυτή την περίοδο στην Παιανία. Η συζήτηση ήταν ιδιαίτερα γόνιμη, καθώς η δημιουργός μας αποκάλυψε ενδιαφέρουσες πληροφορίες τόσο για τα κομβικά σημεία στη ζωή της, όσο και για την καλλιτεχνική της πορεία.
Το βίντεο της συνέντευξης είναι της Σοφίας Μανώλη.

Τα λόγια της αδελφής της ηθοποιού, Αλεξάνδρας Καρακατσάνη, μας περιγράφουν με γλαφυρότητα τις συναισθηματικές αποχρώσεις της δημιουργικής έκφρασης της ζωγράφου.

Στο μάτι του θεατή ανοίγει η Κατερίνα την ψυχή της.  Ματιά του κόσμου της. Φυσάει αμέριμνο αεράκι και στα μάτια μας λάμπουν οι επιφάνειες των επιθυμιών μας. “Ύδωρ & άλας”. Καμωμένα από ακρυλικά, ακουαρέλες και μελάνια βρίσκουν χώρο να εκτεθούν και να μας φιλοξενήσουν σε τοπία καλοκαιρινών εγκαταλείψεων και επιστροφών.

Τοπία που δροσίζουν ερωτοτροπώντας με την τεχνική της, ψιθυρίζοντας μας την εκπλήρωση των απομονώσεων. Βράχια ελπίδας. Ήλιος κυρίαρχος. Άλλοτε ανατέλλων και άλλοτε δύων σαν όψεις της έσω φωτιάς μας, επιθυμία και κορεσμός. Δέντρα κορμοστασιές της απουσίας. Φεγγάρια στις κορυφογραμμές κοσμήματα στο μέτωπο της νύχτας, μόλοι συλλογισμοί που ευφραίνει η καμπυλότητά τους. Και εκεί στη μέση μια σημαδούρα προσμονής ενός καλύτερου κόσμου.

 Έτσι, λοιπόν, η Κατερίνα υπομονετικά και στοργικά ένα-ένα μας προσέφερε 46 έργα, συμπτωματικά όσα και τα χρόνια της.

 

Αλεξάνδρα Καρακατσάνη

Σύνταξη άρθρου Χριστιάνα Οικονόμου

Αφήστε μια απάντηση