Ο Χαρβει Πικαρ είναι ένας μικροαστός που μισεί τη ζωή του, καθώς δουλεύει σαν υπάλληλος σε ένα γραφείο που φτιάχνει διαφημιστικά φυλλάδια. Για να αποτάξει τη δυστυχία από πάνω του και να την εκτονώσει, αποφασίζει να καταγράψει τις σκέψεις του στο χαρτί, κάνοντας ταυτόχρονα μερικές φιγούρες οι οποίες παραπέμπουν σε σκίτσο νηπιαγωγείου. Έχει ‘ομως την τύχη να γνωριστεί και να γίνει φίλος με τον άγνωστο μέχρι τότε Ρομπερτ Κραμπ ο οποίος διαθέτει το απαραίτητο ταλέντο για να εικονογραφήσει μια ιστορία. Βρίσκει τον ψυχισμό και τις σκέψεις του Χαρβει εξαιρετικά ενδιαφέρουσες και αποφασίζει να τον βοηθήσει να τις εικονογραφήσουνε.
Το περιοδικό American Splendor θα γίνει ανάρπαστο σε όλες τις ΗΠΑ ενώ ο ίδιος ο Πικαρ θα συνέχισε κατ εξακολούθηση να είναι προσκεκλημένος σε μια από τις εκπομπές με τη μεγαλύτερη τηλεθέαση, αυτή του David Letterman.
Στο θέμα μας όμως… o Crumb γεννήθηκε το 1943 μέσα σε μια δυσλειτουργική οικογένεια, με μητέρα αλκοολική και πατέρα ιδιαίτερα αυστηρό και προσκολλημένο στα καθολικά πιστεύω του. Θα ασχοληθεί με τα κόμικ και τη ζωγραφική από ηλικία 6 ετών ενώ το 1964 θα εκδόσει για πρώτη φορά δουλειά του με τον τίτλο Φριτς ο Γάτος.
Η τεράστια επιτυχία που πέτυχε η σειρά οδήγησαν το γάτο του Crumb στην τηλεόραση, όπου έγινε ταινία. Η ταινία ήταν για τα δεδομένα της εποχής πολυ “προχώ”και θεωρήθηκε ακατάλληλη για ανηλίκους. Από την πλευρά του ο Crumb θεώρησε την ταινία ντροπιαστική και “σκότωσε” τον Φριτς στο επόμενο τεύχος του περιοδικού με έναν παγοκόφτη στο κεφάλι.
Το στυλ του απο τότε είναι ιδιαίτερα αναγνωρίσιμο, και σε αυτό συνέβαλλε και η χρήση LSD η οποία προσέδωσε στην εικονογράφηση του έναν ψυχεδελικό χαρακτήρα.
Στα σπουδαιότερα έργα του συγκαταλέγονται “η Γέννεσης” οπού χωρίς προσωπική παρέμβαση εικονογραφεί το περιεχόμενο της Παλαιάς Διαθήκης και το “Καφκα”,με τη ζωή του ομώνυμου συγγραφέα.
Έχει κατηγορηθεί για ρατσιστικό και αντιφεμινιστικό περιεχόμενο στα έργα του, πράγμα για το οποίο δεν παίρνω θέση καθώς το θεωρώ υπερβολικό. Το γεγονός όμως αυτό δεν αναιρεί το ιδιαίτερο ταλέντο του και την ανεκτίμητη προσφορά του στην 9η τέχνη… To American Splendor το συνιστώ ανεπιφύλακτα για το μεσημέρι της Κυριακής σας, καθώς μπορείτε να το παρακολουθήσετε ελεύθερα και στο youtube…