ΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΕΡΩΤΑΣ της Αγγελικής Αγγελοπούλου

Θα χρειαζόταν πολύ περισσότερο από μία απλή αναφορά στο θέμα του Έρωτα στην Ποίηση, αλλά θα αρκεστω’ σε λίγες γραμμές.
Πρόκειται για μια “μυστικιστική” σχέση αφού παράγει συγκινησιακή ένταση.Το ερωτικό βίωμα εκφράζεται μέσω της ποίησης άλλοτε ν “εκστατική απώλεια” του Εαυτού μέσα στον Άλλον ( “Μόνο γιατί σ’ αγάπησα” Μαρία Πολυδούρη ή σαν “θεία συνουσία” καθημερινώς επαναλαμβανόμενη (“η σκοτεινή νύχτα της ψυχής” Άσμα Ασμάτων). Η φλόγα του έρωτα είναι ζωντανή (“Μονόγραμμα” Οδυσσέας Ελύτης)”κινεί τον ήλιο και όλα τα άστρα” (Βεατρίκη), συνδιαλλασεται με την απογοήτευση και την απόλυτη ευτυχία. Αν και ζει στην παροδικότητα και υπόκειται βαθμιαία σε φθορά, ο έρωτας, όχι μόνο κινητοποιεί όλες τις αισθήσεις, αλλά εκφράζεται στην ποίηση σαν το μέσο για να κατανοήσουμε τα πάντα. Η ερωτική επιθυμία, τείνει να ικανοποιηθεί την κατάλληλη στιγμή, εφόσον συνεπικουρούν οι αισθήσεις κ η πέννα του ποιητή. Ο Βιτσέντζος Κορνάρος στον Ερωτόκριτο, βάζει την Αρετούσα να μιλήσει για τον έρωτα της με τον Ερωτόκριτο, αφού η ντροπαλότητα και των δύο, τους εμποδίζει να εκφραστούν καθαρά.Ο Καβάφης στα ερωτικά του ποιήματα γίνεται πιο τολμηρός και αναπολεί το μεθύσι της ηδονής της σάρκας.Ο Άγγελος Σικελιανός στο “πρωτοβροχι”, πλησιάζει με λυρικό τρόπο το αντικείμενο του πόθου του και ο Γιάννης Ρίτσος στο “γυμνό σώμα” αναφέρεται στην ερωτική προσμονή όπου η ίδια η Φύση και ο Χρόνος μαζί με τον ποιητή, αναμένουν την επιστροφή της αγαπημένης του.
Ορμητική ή τολμηρή, έντονη και γεμάτη αγάπη, η ερωτική ποίηση είναι συνυφασμένη με την ερωτική διάθεση, την γοητεία, τα βαθειά συναισθήματα, την έννοια του θανάτου, του απροσδόκητου, της ερωτικής ανταπόκρισης η της απόρριψης. Η Κατερίνα Αγγελάκη Ρουκ στο ποίημα της “οι μνηστήρες” πραγματεύεται ακόμα και την αναποτελεσματικότητα του έρωτα, ενώ η Ζεφη Δαρακη φθάνει στο άλλο άκρο με την κτητικότητα της “θέλω να σε καταβροχθίσω βέβαια με την τρελή στοργή μου”. Η θλίψη και η μελαγχολία στο “ερωτικό σονέτο” του Πάμπλο Νερούδα απεικονίζει τον έρωτα για την ζωή με έναν ιδιόμορφο τρόπο.
Αλλά και η μοναδικότητα του έρωτα εκφρασμένη από τους στίχους του Τάσου Λειβαδίτη στο “αυτό το αστέρι είναι για όλους μας” δείχνει την πίστη του ότι το άλλο του μισό ήταν πάντα εδώ και απλά περίμενε να το συναντήσει.
Ατελείωτες οι αναφορές, όπως και οι αστείρευτες πηγές έμπνευσης για τον έρωτα. Συνεχίστε την έρευνα και αρχίστε να εκφράζεστε ερωτικά μέσω της ποίησης.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΊΑ:
*Πρακτικά 26ου Συμποσίου Ποίησης. Ποίηση και έρωτας.Πανεπιστημιο Πατρών,2006.
*Ποιήματα αναφερομένων ποιητών

Έρωτας, όλο φως.

Μ‘ έλουζε το βλέμμα του με φως
Από τα μάτια ως την καρδιά
ο χτύπος της αγάπης μου μιλούσε
και το φιλί στο στόμα ανάβλυζε αγίασμα.
Άγγιξε την εικόνα μου και προσκύνησε!

Αγγελική Αγγελοπούλου
19-4-2020

Αφήστε μια απάντηση